Backyard ultra е форма на ултрамаратонска трка каде натпреварувачите мора последователно да трчаат на растојание од 6706 метри (4,167 милји) за помалку од еден час. Кога секој круг е завршен, преостанатото време во рамките на еден час обично се користи за да се опорави за трката следниот час.